Популярни публикации

сряда, 21 март 2012 г.

Тонус и здраве с Лотос Сутра - част ІV-та


Тонус и здраве с Лотос Сутра  - част ІV-та

Следват упражненията на Лотос Сутра гимнастиката за подвижност на кръста и долните крайници. Участват и всички останали стави, мускули и връзки.
Изходно положение  основен стоеж, краката са леко разтворени на ширината на раменете. Ръцете са поставени на кръста.
А. Навеждаме тялото от кръста надолу, изправяме в изходно положение и навеждаме назад, колкото позволява подвижността в кръста. Изпълняваме 7 до 21 пъти.
Бележка: При начинаещи, при слаба подвижност на ставите, и слаба/ограничена двигателна активност, при навеждането напред  дланите се плазгат по бедрата и колената надолу, като по този начин се облекчава натоварването на  кръста. При подвижни хора, с навеждането напред ръцете се отпускат надолу и дланите опират в пода. При много подвижни  - при навеждането напред ръцете се свиват и в пода опират лактите...
Б. Свиваме тялото в кръста и започваме въртене в дясно през отпред и назад – 7 до 21 пъти. Следва същото в обратна посока.
В. Ръцете са на кръста, извиваме тялото от кръста нагоре в дясно и връщаме в изходно положение – 7 до 21 пъти. Повтаряме същото в ляво.
Г. От изходно положение се повдигаме на пръсти 2-3 сантиметра и енергично спускаме тежестта върху петите – 21 до 60  пъти - в рамките до 1 минута. Упражнението активизира силно кръвообръщението в цялото тяло, особено в най-малко подвижната коремна зона. Допълнителен ефект е стимулирането на работа на червата. Със завършване на гимнастиката е възможно желание за дефекация /освобождаване на червата/. "Г" може да се изпълнява и като самостоятелно упражнение при лениви черва или упражнениие,ободряващо краката  - за хора, които работят в седнало положение - на компютър напр. Просто от време на време ставате от стола си и  и изпълнявате "Г".
Д. От изходно положение тежестта на тялото се пренася на десни крак. Левият се повдига и лека  свива в коляното. Започваме въртеливо движение в дясно от глезена. Все едно очертаваме кръг на пода с палеца на крака – 7 до 21 пъти. Описваме кръг със същото стъпало в ляво. Сменяме крака и повтаряме в дясно и ляво.
  Забележка: При това упражнение е възможна загуба на равновесие, все пак се стои на един крак. Няма проблем да си дадем опора с ръка/ръцете в близък предмет.
Е. В изправено положение събираме стъпалата, с пръсти напред, на около педя разтояние едно от друго. Поставяме ръцете на коленете и леко приклякаме. Започваме въртеливо движение в това положение, все едно с ръце изтласкваме коленете навън и същевременно пружинираме нагоре и надолу – 7 до 21 пъти. Повтаряме още толкова пъти, като този път събираме коленете навътре.
Ж. От изправено положение и събрани крака, клякаме и се изправяме от 7 до 21 пъти. За улеснение и равновесие ръцете могат да се изнасят напред при клек и да се връщат надолу при изправяне. Свобода при изпълнение на клека.
З. От изправено положение пренасяме тежестта на тялото върху десния крак и енергично изнасяме левия напред и нагоре. Кракът е естествено сгънат в коляното, като в зависимост от амплитудата и  силата на движението може и да докосне гърдите. Кракът се връща в изходно положение и отново тръгва нагоре – 7 до 21 пъти. Повтаряме движенията с другия крак. Ще забележите, че при изпълнение на движението на крака, ръцете по естествен път се изнасят в противоположна на съответния крак посока.

В следващата част V на комплекса Лотос  Сутра гимнастика, следват упражнението „Танц на дервиша” и елементи от „Петимата тибетци”. С упражненията се завършва задвижването на енергетикана организва, изхвърля се негативната енергия, а с изпълнението на „шестия тибетец” се постига и трансформиране на сексуалната енергия в интелектуална -  на  страницата не разглеждам това упражнение. Ще споделя и  няколко допълнителни ползи от упражненията.
_____________________________________________
Пламен Дачевски - Рейки-хо мастер
Рейки терапия
Рейки медитация
Рейки масаж - релакс&тонус
Рейки пречистване на аурата и зареждане с енергия
Борба с енергийното вмешателство
"Лотос Сутра" лечебно-профилактична гимнастика
Контрол на теглото - според Аюрведа
Целутрон
Бодиформ

Обучения:
           Лотос Сутра гимнастиката
           Рейки
           Медитация
Изготвяне на индивидуални хранителни режими


E-mail: plamen_dachevski@hotmail.com
GSM: 0887 125 996
Bloger: http://infokiriloffearth.blogspot.com
Blog.bg: http://pako.blog.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар