Популярни публикации

сряда, 3 октомври 2012 г.

„Фибромиалгия” или Цената на стреса





„Фибромиалгия” или  Цената на стреса


Преди време посветих блог на тема „фибромиалгия”. Днес отново се връщам на темата от малко по-различен ъгъл. Поводът е срещата ми с млада 30 годишна жена, която ще  нарека Е. На Е е поставена диагноза „фибромиалгия” у нас. До съвсем неотдавна нашите медицински лица споменаваха фибромиалгията.Самият факт, че такава диагноза вече се поставя и в България, говори достатъчно ясно какво е здравословното състояние на българина и по-точно българката. Припомнам, че на това страдание са подвластни предимно жените  – над 80 процента от общата статистика. Жени в най-добрата си и красива възраст – тогава когато трябва да създават дом, да отглеждат деца, да правят кариера, да се радват на живота...
Може би забелязвате, че не употребявам термина болест, а страдание. Моите наблюдения и у нас и в чужбина затвърждават все повече убеждението ми, че не става дума за болест в класическия смисъл на това понятие, а за изключително широк спектър симптоми, които заедно, частично заедно или по отделно  могат да доведат  всеки един от нас до определено заболяване с изразен характер.
Сега ще ви предложа един тест, който всеки един от вас, може да направи сам за себе си с прост отговор „да” или „не”.
Поеже напълно е моливът ви нарисува нелицеприятна картина, бързам да кажа: не се хващайте за главата, не сте болни, вие сте здрави, но вие трябва сериозна да се замислите за начина си на живот и за мерки, които трябва да вземете, за да не влезете наистина в графата „болни”.
До неотдавна , а и сега, при много прегледи и разчитане на  клиничните ви  изследвания, които са в началото на всяка диагноза, общото заключение ще бъде ” нищо” или почти нищо тревожно...Да но вие не се чувствате добре!
Моля ви, независимо то това, колко разтревожени може да бъдете от това, което с думи прости ще прочетете, не се паникьосвайте. Защото сте здрави! Но по ред причини  сте стресирани, като следствие уморени и неудоблетворени от много неща в своя живот.

 Ето теста на чиято база може да бъдем освидетелствани.

Самите симптомите са посочени като хронични т.е. продължават около 3 месеца и след време могатда се прояват  или се проявяват пак, провокират се от емоционален стрес, физическа преумора, активен спорт, сетивността е изострена  – бих казъл образно „мозъкът повече вижда и чува” и респективно сигнализира по-често и по-тревожно.
-         Основни оплаквания:
-         хронично главоболие
-         нарушения на съня – трудно заспинаве, пробуждане през нощта чувство на пребитост сутрин
-         виене на свят
-         проблеми във възприятията /до изкривено възприятиятие на околния свят/
-         нарушение на паметта – от сорта „забравих какво исках да кажа”
-         тревожност , през пристъпи на страх  до паника – от всякакъв характер,  по повод и без повод
-         депресия
-         слабост, напрегнатост особено във втората половина на деня
-         Прескачане на сърцето
-         Замаяност
-         Непоносимост към алкохол
-         Чувствителност към промени на времето
Системни оплаквания
-         наддаване на тегло
-          симптоми на настинка при излагане на студено и течение
-         Чувствителност към химически агенти – козметика, храни, медикаменти,  химикали

Мускулни проблеми
-         Мускулна болка – шия, плещи,ръце, гърди, подребрие, гръб, седалищни мускули, бедра
-         Умора на мускулите /физическа умора/
-         Потрепвания
-         Понякога в напрегнатите мускули на гьрба, врата и раменете се появяват болезнени подутини (фиброзни възли).


Уриниране
-         проблеми с уринирането  - често, не често, обилно, оскъдно – но не както е било

Черва
Движения /куркане/ на червата, нередовен стомах

Месечен цикъл, либидо /при двата пола/
-         дисменорея
-         Загуба на либидо

Очи и уши, уста, нос
-         проблеми със зрението
-         Често смяна на диоптрите на очилата
-         Сухо око или уста
-         Скърцане със зъби
-          Сухо и болезнено гърло
-          Непоносимост към определени миризми
-          Шум в ушите
-          Непоносимост към шум
-          Непоносимост към ярката светлина
-          Трудности при шофиране през нощта


Ставата на челюстта
-          Дисфункция – все едно е изместена, болки във връзките


-         Кожата
-          различни оплаквания – мравучкане, нощно изпотяване

Зона на гърдите
-          Болка /при дишане болка в мускулите на гърдите, жени посочват болки и тежест в млечната жлеза, сърбеж по кожата особено след сваляне на бельото/
-          Плитко дишане


Стомах
-          Гадене, болки,
-          Чувство на подуване при екстремни ситуации – например преди важна или нова среща, преди изпит и др.


Стави
-          сутрешна скованост
-         чувствителност на местата, където мускулите се залавят за костите. Тези места са познати като миофасциални отключващи точки или „ах-ши" точки в традиционната китайска медицина

Тук  прилагам и еднакартинки на част от зоните и точките по човешкото тяло, които сигнализират и поттърждават верността на симптомите, а при съответно въздействие върху тях регулират и оздравяват тялото.



С ръка на сърцето – кой от нас не е изпитвал и не изпитва част от тези или голяма част от симптомите?! Е, болни ли сме? Има хора, кито изпитват облекчение при мисълта, че най-после нещата са ясни – болен съм и тръгвам за се лекувам...
Точно това не трябва да правим, а трезво да помислим, да потърсим помощ ако е необходимо - защо всичко така се случва с нас. Има понякога съвсем банални  причини – нудобно легло, прекалено топла или студена спалня... А смяна на работа, загуба на работа, на скъп човек, интимна раздяла –вече си е попод за лошо самочувствие, напрегнатост...
И пак питам, болни ли сме!
Не, не сме болни! Но сме в състояние, при което следва да направим необходимота да мобилизираме силите на тялото и съзнанието си за преодоляването и отстраняване на причината за състоянието в което сме изпаднали.
А обикновено какво се случва – поддаваме се на симптомите, ставаме раздразнителни, мнителни, изостряме отношения с близки и колеги, кършим ръце, хукваме към аптеката да вълшебното хапче... При понатъшно смрачаване на картината отиваме при лекаря си, той ни съчувства, въпреки, че изследванията ни са чисти. Вие благодарите за съчувствието, но искате да ви предпише нещо, което да облекчи, да ви държи бодри, да не ви боли...
Впрочем какво лечение предлага съвременната медицина, когато има диагноза „фибромиалгия” или дори и само на база симптомите и съчувствието?
Съвременната медицина предлага огромна гама успокоителни, подддържащи, болкоуспокояващи медикаменти.
Вие пиете, спите часове без да се ободрите, главата ви тежи още повече, съветват ви да почивате, да отложите тежките срещи, да се приберете в къщи, да не шофирате, да не правите много неща, които са съвсем нормални в ежедневието ви, които са ваше задълженвие... Междувременно шефът ви търси заместник, съпругът и приятелите ви гледат подозрително и с раздразнение– „а бе нямали край този твой цикъл!” Децата ви изнервят, свекървата съска...
И тново при доктора, отново съчувствие, смяна на лекарствата...
Разбира се препоръчва ви се пасивна и активна почивка. Активна – спорт, фитнес. Да но препоръчващите не са  наясно, че необмисленото натоварване във вашето състояние само утежнява нещата.
Препъръчват ви мануална терапия –това вече е прекрасно, но  важното е в какви ръце ще попаднете. Един силен, сам по себе си прекрасен класически масаж ще ви разглоби допълнително. Физиотерапия – добре също, но обикновено е прастарата йонофореза, която, допълнително изнежва.
А може да не етака! Да се преборим, да намерим онази профилактика и онзи начин на живот, който е най-подходящ за нашия тип организъм, нашата динамика на деня, да се спрем на нашия собствен режим на хранене... Етоправилният подход, практика, която ще помогне на енергетиката ни , на духът ни ако така е по-разбираемо, да влезе в хармония със заобикалящата ни енергия, а когато е необходимо за нашата енергетика дая опази от нездравословното дъздействие на окръжаващата среда.Изреждам все възможни,за някои от вас странни, но  постижими неща, защото у нас природно са заложени механизми, които регулират взаимоотношениението индивид - среда. Просто в еди момент външните негативни въздействия наделяват над защитните и регулиращите функции и започва уморителното изкачване по стърбицата на симптомите.
Ние сме в стрес. Стресът обаче е преодолим. Това не е болест. Дори трябва да сме благодарни на стреса, стига той да ни накара да се замислим и предприемем действия за наше добро.

Ще предложа и няколко общовалидни и леки за следвани насоки, които ще бъдат полезни за вашето физическо здраве и самочувствие. Те се отнасят особено за вас, които ходите на работа, занимавате се сериозно с учение, домът е на вашите ръце и за отдих често ходите в залата за фитнес, бягате или по друг начин се товаряте с надеждата, че ще разрешите проблемите си. Редовете не се отнасят за онези, които освен да гледат как растат мускулите им, нямат друга грижа. Просто те не са в категорията стресирани.

За да опазите мускулите си по време на физическо натоварване, спазвайте следните основни правила. Винаги първо загрявайте с леки упражнения за цялото тяло, за да увеличите притока на кръв към мускулите. След като загреете, започнете да разтягате основните мускули. Не приключвайте тренировката рязко, а с постепенно намаляване на интензивността на
натоварването, след което отново разпънете мускулите.

Начинът на живот също влияе върху състоянието на мускулите. Балансираното редуване на почивка и спортни занимания предотвратява проблеми като болки в раменете и гърба, спазми, уморени крака и силно главоболие.

Поддържането на добра стойка на тялото също е от значение, за да не натоварвате прекалено дълго определена мускулна група. За целта винаги се старайте да поддържате главата си на една линия с гръбначния стълб и не отпускайте раменете си.
Здравословният хранителен режим осигурява нужните за мускулите вещества, за да могат да работят добре и бързо да се възстановяват след натоварване. Такива са аминокиселини-те, калцият, магнезият, калият, селенът, витамините В и С и флавоноидите. Важно е да поемате достатъчно количество течности. Ограничете стреса до минимум за да предотвратите предизвиканите от него мускулни болки.


Почивка
Дайте почивка за 2-3 дни на скованите и болезнени мускули, но дълги периоди на неподвижност не се препоръчват, защото могат да доведат до съкращаване на мускулните влакна.

Упражнения
След неколкодневна почивка започнете внимателно да разтягате скованите мускули. Отначало тренирайте до 5 минути, но не еднократно. Постепенно увеличавайте натоварването, а ако усетите болка, преустановете заниманията. В зависимост от проблема ще успеете да разтегнете мускула напълно след няколко дни или месеца. Например при хронично сковани и болезнени мускули на раменете и гърба ще ви е необходим повече от месец.
Калций, магнезий, цинк
Попълване запасите от магнезий – 2-3 месеца 1-3 таблетки дневно водоразтворма формула. Ако се предозира , възможно е диария – отминава, а е и пречистващо, просто се намалява приемът на магнезий, до достигане на вашата доза. След 10 дни до 2 седмици се възстановява умускулния комфорт
След което се преминава към поддържащо приемане на калций, магнезий и цинк – незаменима комбинацията за мускулен и общ фзически комфорт.

Светлина и Любов на всички, които прочетоха тези редове!

--------------------------------------------------------------
Пламен Дачевски  - Рейки майстор

Рейки профилактика
Рейки медитация
Рейки масаж
Рейки пречистване на енергийните центрове
Борба и отстраняване на енергийно вмешателство
"Лотос Сутра" лечебно-профилактична гимнастика
Контрол на теглото -  според Аюрведа
Целутрон
Бодиформ


reiki_kiriloff_earth@hotmail.com
GSM: 0887 125 996
Bloger: http://infokiriloffearth.blogspot.com
Blog.bg: http://pako.blog.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар